FR EN

Kannon Zen-dojo van Brussel

Wat is zazen?

Eenvoudig in vrede gaan zitten! Zen is niet moeilijker dan dat. Rustig gaan zitten is wat men ook zazen noemt, zitten (za) in concentratie (zen). Om rustig te gaan zitten is de lichaamshoulding zeer belangrijk.

"Zazen is jezelf de gelegenheid geven om een andere manier van leven te boefenen, uit te stijgen boven het willen hebben of verwerpen, alle strijd, alle opwinding stopzetten."

Meester Roland Yuno Rech

Jeteunt stevig met de knieën op de grond, kantelt het bekken naar voren en richt de ruggegraat op. Zo schept je een stabiele houding en de ademhaling wordt vloeiend. Het lichaam beïnvloedt de geest, die kalm en vredig wordt, maar toch waakzaam en zeer ontvankelijk blijft. De houding wordt een spiegel waarin men zichzelf kan bekijken, zonder oordeel en zonder zich door zijn gedachten te laten meeslepen.

"Rustig zazen doen in de dojo, elke negatieve gedachten uitdoven: deze vreugde gaat het paradijs te boven."

Meester Kodo Sawaki

Het is belangrijk van deze beoefening met anderen te delen: meer ervaren beoefenaars helpen je om de juiste houding te vinden en om ze te corrigeren waar nodig. De energie en het enthousiasme van ieder van ons geven moed om verder te gaan op momenten dat dit moeilijk lijkt. De dojo van Brussel is een rustige, vreedzame plaats die gemakkelijk te bereiken is. Daar komen wij samen om zazen te beoefenen.

Terug naar boven